Navan Fort ( Old Irish : Emain Macha ( [eṽənʲ ṽaxə] ), Modern Irish : Eamhain Mhacha ( [AWN waxə] )) är en fornlämning i County Armagh , Nordirland . Enligt traditionen var en av de stora kungliga platser av förkristna Gaelic Irland och huvudstad i Ulaid . Avhuggna huvuden av deras fiender sades hållas här. Det är en stor rund höljet präglas av en bank och dike-med en cirkulär kulle och resterna av en ringkärra i mitten. Arkeologiska undersökningar visar att det fanns en gång byggnader på platsen, inklusive en storroundhousen -liknande struktur. Webbplatsen tros ha haft en hednisk ceremoniell ändamål. Enligt Oxford Dictionary of keltisk mytologi “, den [Eamhain Mhacha] av myt och legend är en mycket större och mystisk plats än arkeologiska utgrävnings stöd”. [1]

Namnet Eamhain Mhacha tros betyda “paret Macha ” eller “tvillingarna av Macha”. “Navan” är en Anglicization av den irländska An Eamhain .

Plats och beskrivning

Webbplatsen är ett statligt Care historisk byggnad i townland av Navan i Armagh City och District Council området. Det är på en låg kulle cirka 1,6 miles (2,6 km) väster omArmagh (vid rutnät ref. Område H847 452). [2] Platsen består av en cirkulär hölje 250 meter (820 fot) i diameter, präglad av en bank och dike. Konstigt nog är diket på insidan, vilket tyder på att det inte var byggd för försvar.

Inuti höljet två monument är synliga. Excentriskt till nordväst är ett lerkärl kulle 40 meter (130 fot) i diameter och 6 meter (20 fot) hög. Excentriskt till sydöst är den cirkulära intrycket av en ringkärra, de tillplattade resterna av en sen förhistorisk ceremoniell eller nedgrävning monument, ca 30 meter (100 fot) i diameter. [3]

Arkeologiska utgrävningar har visat att byggandet av 40 meter högen så får du 95 BC (säkert dateras av dendrokronologi ). [3] : 61 A roundhousen -liknande struktur bestående av fyra koncentriska ringar av tjänster kring en central ek stam byggdes, dess ingång mot väster (förhistoriska hus alltid möter österut, mot soluppgången). Golvet i byggnaden täcktes med stenar ordnade i radiella segment, och hela byggnaden var avsiktligt brändes ned innan de täcks i en jordhög och torv (det finns arkeologiska bevis för liknande upprepad byggnad och förbränning av Tara och Dún Ailinne ). [3] : 24-25 banken och dike som markerar höljet gjordes samtidigt.

Ingen fast datum kan tilldelas den ringskottkärra, men utgrävningar och geofysiska undersökningar har visat resterna av en siffra-of-åtta formad träbyggnad under. Den större ringen av figuren-of-åtta var 30 meter (100 fot) i diameter, de mindre cirka 20 meter (65 ft). Byggnaden hade byggts två gånger. Liknande, något mindre strukturer, var och en med en central härd , konstaterades under 40 meter högen. Artefakter som finns i dessa skikt visar de bebodda i slutet av bronsåldern och tidig järnålder (ca 600 till åtminstone 250 f.Kr.). Kanske den mest ovanliga objekt som finns i dessa skikt var skallen av en berberapa . [4]

En tidigare bronsålders struktur, en cirkulär dike som omger högen, 45 meter (150 fot) i diameter, 5 meter (16 fot) bred och 1 meter (3 fot) djup, konstaterades också, och flintverktyg och skärvor av keramik show aktivitet på platsen i neolitiska (c. 4000-2500 BC).

Fram till 1985, var platsen hotas av utbyggnaden av en närliggande kalkbrott. Främst till följd av de ansträngningar aktivistgrupp vänner Navan, en offentlig utredning som genomförts under året stoppat ytterligare brytning, och rekommenderade att platsen utvecklas för turism. Ett besökscentrum, med artefakter och audiovisuella utställningar, öppnades 1993, men stängdes 2001 i brist på medel. [5] det igen på säsongsbasis under 2005 efter det att platsen köptes av Armagh City och District Council .

Andra viktiga förhistoriska platser i närheten inkluderar Haughey Fort , en tidigare bronsåldern hill fort två tredjedelar av en mil (1 km) till det västra; den kungens stall , en konstgjord pool också anor från bronsåldern; ochLoughnashade , en naturlig sjö som har gett järnålders artefakter.

I irländsk mytologi

Enligt irländsk mytologi och historisk tradition det var huvudstad i Ulaidh , de människor som gav sitt namn till provinsen Ulster . Det var förmodligen grundades av gudinnan Macha i den 7: e eller 5: e århundradet f.Kr., och var säte för Conchobar i berättelser om Ulster Cycle . Conchobar sägs ha haft tre hus på Eamhain Mhacha:

 • den Cróeb Ruad ( “Dull Red Branch “, härleder varifrån den närliggande townland av Creeveroe) där kungen satt;
 • den Cróeb Derg ( “Bright Red Branch”), där troféer av slaget hölls, och
 • den Tete Brecc ( “Spräcklig förråd”) där krigare vapen förvarades.

Många av de mest kända namnen i irländsk mytologi förknippas med Eamhain Mhacha och Red Branch krigare.

 • Amergin poeten
 • Cuchulainn , den stora krigaren
 • Emer , hans viljestark och vacker brud
 • Conall Cernach (Conall Segersäll), hans fosterbroder och nära vän
 • Lóegaire , en annan krigare
 • Conchobar , kung av Ulster
 • Cathbad , chefen druid
 • Fergus Mac Róich , en annan stor krigare och kung
 • Deirdre av Sorrows, den vackraste kvinnan i Irland, och Naoise , hennes modiga älskare
 • Leabharcham , den kloka kvinnan

I mytologin namnet Eamhain Mhacha är omväxlande förklaras som “Macha tvillingar” (så därför Macha födde tvillingar där efter att ha tvingats tävla i en vagn-ras) eller “Macha hals-brosch” (kallas så eftersom Macha utstakad gränserna för den platsen med hennes brosch). De Annals of Four Masters post som det övergavs efter den brändes av tre Collas i 331 e.Kr., efter att de hade besegrat Fergus Foga , kung av Ulster, i slaget vid Achadh Leithdheirg .

I populärkulturen

Eamhain Mhacha är namnet på en traditionell irländsk musik band som bildades 2008. [6] irländska heavy metal-bandet Waylander har också en låt som heter “Emain Macha” på deras 1998 album Reawakening Pride gång förlorat .

“Emain Macha” är namnet på en plats i datorspel Dark Age of Camelot , [7] Mabinogien och The Bard Tale .

Se även

 • ? En sluagh sidhe så jag nEamhuin ( “Är detta en älva värd i Eamhain Mhacha?”) – En irländsk dikt dateras till slutet av 16-talet.

Referenser

Anmärkningar

 1. Hoppa upp^Oxford Dictionary of keltisk mytologi , ed. James MacKillop, inträde för Emain Macha
 2. Hoppa upp^ “Navan Fort” (PDF) . Miljö och arv service NI – State Care historiska monument . Hämtastre december 2007 .
 3. ^ Hoppa upp till:a b c. Lynn, Chris (2003) Navan Fort: Arkeologi och myt . Spanien: Wordwell Books. ISBN 1-869857-67-4 .
 4. Hoppa upp^http://irisharchaeology.ie/2014/05/a-barbary-ape-skull-from-navan-fort-co-armagh/
 5. Hoppa upp^Bender, Barabara (2001). “The Politics of the Past: Emain Macha (Navan), Nordirland”. I Layton, Robert. Förstörelse och bevarande av kulturegendom . Routledge . pp. 199-209. ISBN 0-415-21695-8 .
 6. Hoppa upp^[1]
 7. Hoppa upp^Shadows Edge – DAOC – Emain – Dark Age of Camelot New Frontiers Karta